Legionella aangetroffen in Rivierenbuurt

10 maart

06-03-15 07:12 uur - Bron: Het Parool

Bewoners klagen al maanden

© anp

update

Tachtig bewoners van het Hilwiscomplex rond de Wolkenkrabber in de Rivierenbuurt in Amsterdam kampen met legionella, het warme water is afgesloten. De bewoners klaagden al maanden over het lauwe water uit de kranen.

Legionella is een bacterie die kan leiden tot veteranenziekte. Klachten zijn snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, gebrek aan eetlust en een ziek gevoel. Daarna krijgt de patiënt een longontsteking met koorts boven 39°C. 

Makelaar Rappange, die namens de eigenaren optreedt, heeft de bewoners maandag een brief gestuurd om hen te later weten dat afsluiten van warm water nodig is in verband met gezondheidsrisico's. De legionalla bacterie kan zich vermenigvuldigen bij watertemperaturen tussen 20 en 50 graden.

Rappange rept in de brief echter met geen woord over de legionella, maar spreekt van 'een storing'. Bewoners zeggen dat de makelaar deels de problemen verzwijgt. Volgens de GGD is het gevaar voor de gezondheid overigens nihil. 

Rappange erkende vandaag dat er sprake is van legionella, maar onderstreept dat het gevaar voor de gezondheid nihil is. De makelaar zegt al sinds vorig jaar bezig te zijn met het vervangen van de warmwaterinstallatie. 'Daarmee sluit je legionella ook uit,' zegt Robert Beekman, hoofd afdeling huurbeheer.

Hij weet niet waarom er niets over de legionellabesmetting in de brief is gezet die maandagmiddag naar de bewoners is verstuurd. 'Ik weet niet of degene die de brief schreef op de hoogte was van dat onderzoek.' Beekman zegt dat het wel handiger zou zijn geweest om het erin te zetten.

Verouderd
Aanleiding is een slepend probleem met de tachtig jaar oude centrale verwarmingsinstallatie, die de bewoners ook op steeds hogere stookkosten jaagt. De bewoners betalen al naheffingen tot 9000 euro per jaar, meer dan de totale huur van een sociale huurwoning. Inmiddels blijkt de oude stookinstallatie nu ook geen warm water meer te geven. Gisteren kregen de bewoners bericht van Rappange dat er tot zaterdagmiddag geen warm water zal zijn.

Gemeenteraadsleden zeiden desgevraagd vandaag in hun commentaren dat Rappange al jaren bezig is de huurders uit te roken, nu ook nog ten koste van hun gezondheid.

De warmwaterinstalatie wordt momenteel in verband met de storing vervangen, schrijft de technische man van Rappange, Marco van Erkel in zijn brief van maandag aan de bewoners. Daarbij maakt de makelaar een ommezwaai. Toen de bewoners eerder bij de makelaar waarschuwde voor legionella gaf hij niet thuis.

Klagen
De bewoners van het Hilwis klagen al maanden over het lauwe water uit de kranen. Op 7 februari was voor hen de maat vol en schrijft Harry Mertens, voorzitter van Bewonersvereniging Hilwiscomplex Van Erkel met de mededeling dat bewoners al vele weken lang van warm water verstoken zijn. Daarna zijn er diverse briefwisselingen met Rappange, de GGD een andere instanties.

Intussen heeft een van de bewoners onderzoek laten doen door bureau Onderzoek Marino Wateradvies b.v. Deze stelt op 27 februari, afgelopen vrijdag, vast dat dat er legionella in de leidingen in de huizen van het Hilwiscomplex zit. De metingen geven aan dat 19.000 kve (legionella-bateriën per liter) legionella is aangetroffen, terwijl er normaal niet meer dan 100 kve in het water mag zitten. Zaterdag 28 februari slaat Mertens groot alarm, nadat hij van de bacterie gehoord had. De GGD schrijft overigens in een vanmiddag bij Mertens bezorgde brief aan Harmen Meijerink van Hemony advocaten, advocaat van de bewoners, dat de concentraties legionella niet schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Slechtste verhuurder van Nederland
Intussen hijst ook de gemeenteraad de stormbal. Elke keer staat het Hilwiscomplex opnieuw op de agenda van de raadscommissie Wonen, omdat er eenmisstand is. Alle partijen, inclusief de VVD, vinden dat de gemeente de problemen tussen huurders en Rappange eens goed moet onderzoeken.

Erik Flentge (SP): 'Rappange heeft lak aan huurders.' De makelaar heeft ook al steeds ongelijk gekregen van de Huurcommissie en in rechtszaken. Flentge: 'Het is ons wel duidelijk dat Rappange de slechtste verhuurder van Nederland is. Dit moet ophouden.'

Brahim Abid (Pvda) zegt het ook. 'Er zijn problemen met de verwarming en met de liften. Wij hebben de wethouder gevraagd achterstallig onderhoud te bestrijden en als eerste te kijken naar Rappange. Ik zegt het nog maar eens een keer: Rappange rookt de huurders uit. En zitten ze ook nog eens zonder water.'

Angel in het conflict is de uitblijvende vervanging van de oude verwarming. Rappange kon daarover eerder geen overeenstemming met bewoners bereiken. Intussen worden appartementen vaker verkocht en dan afgekoppeld van de gezamenlijke verwarming, omdat die een eigen ketel krijgen. De overblijvende kosten worden over een steeds kleinere groep huurders verdeeld.

Makelaar Rappange was gisteren nog niet beschikbaar voor commentaar. Het secretariaat van de verhuurder zei vanmorgen dat Rappange helemaal geen behoefte meer heeft aan het geven van een reactie.

(Door: Ton Damen)

webdesign: Artis