Legionella in Tilburgse rioolzuivering

13 november

In de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tilburg is de legionellabacterie aangetroffen. Waterschap De Dommel heeft maatregelen genomen om de kans op verspreiding te minimaliseren.

De GGD heeft de afgelopen tijd enkele meldingen gekregen van patiënten met legionella in de regio Tilburg, maar het waterschap denkt dat de bron niet ligt bij de waterzuiveringsinstallatie. De patiënten wonen daar te ver van af. Volgens het waterschap is het medische risico klein. „Het aantreffen van legionella is niet heel verrassend, dit wordt vaker bij routinecontroles gevonden.”

De Dommel heeft de warmwaterzuiveringsbassins afgedekt, de beschermingsmaatregelen voor de medewerkers aangescherpt en het bezoekersbeleid aangepast.

Als er ziekteverschijnselen optreden, is dat na een dag of vijf en begint het met lichte koorts en spierpijn. Er kan een longontsteking ontstaan.

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2789180/legionella-in-tilburgse-rioolzui...

Voorkomen is beter dan genezen!

Zonder het direct te merken kan het water wat u aangeleverd krijgt door het waterleidingbedrijf vervuild zijn. Ook als uw leidingsysteem goed op orde is kunnen er dus legionellabacteriën binnendringen die men bijvoorbeeld tijdens het douchen inademt.

Jaarlijks stijgen het aantal legionellabesmettingen in ons land, een mogelijke oplossing is het inzetten van een fysische techniek. Dit vormt een duidelijke barrière tegen bacteriën en virussen, vooral bij nieuwbouwlocaties is dit ideaal. Het nieuw aangelegde en schone leidingsysteem blijft hierdoor namelijk permanent schoon. Helaas merken wij dat dit momenteel nog te weinig ingezet wordt, mede doordat het gevaar en de noodzaak ervan niet ingezien worden. Voorkomen is beter dan genezen! 

webdesign: Artis