Het aantal legionellaslachtoffers in Nederland stijgt!

30 juli

Uit een rapport van het RIVM blijkt dat het aantal mensen dat in Nederland legionella heeft opgelopen fors is gestegen. Vorig jaar waren dat 324 mensen, tegenover 273 in 2015 en 214 in 2014.

Het aantal besmettingen van Nederlanders in het buitenland is nagenoeg gelijk gebleven. In totaal waren er vorig jaar 454 besmettingen en zijn twintig mensen overleden. Een van de oorzaken kan de klimaatverandering zijn, zegt het RIVM. ,,Er is een verband tussen het aantal besmettingen en het weer”, aldus RIVM-epidemioloog Petra Brandsema.

Niet alleen door het warmere weer kan de bacterie zich sneller verspreiden. Ook regenperiodes spelen legionella in de kaart. Zelfs in regenplassen kan de bacterie zitten.

Drie dodelijke slachtoffers

Bij de GGD Hart voor Brabant zijn dit jaar al drie dodelijke slachtoffers bekend. Een van de overleden slachtoffers is volgens het Brabants Dagblad een 75-jarige man uit Udenhout. Hij zou waarschijnlijk besmet zijn geraakt bij het sproeien van zijn coniferen. De bacterie zat mogelijk in de tuinslang. Twee weken geleden is de man overleden.

Vorige week overleed ook een 57-jarige onderwijzeres, die op basisschool St. Caecilia in Berkel-Enschot werkte. Ook zij had de legionellabacterie opgelopen, maar onduidelijk is waar. De vrouw stond 22 jaar voor de klas.

Figuur 1: Het totaal aantal meldingen van legionellapneumonie per jaar (gebaseerd op eerste ziektedag) in de periode 2007-2016, en indeling of de ziekte waarschijnlijk werd opgelopen binnen Nederland of tijdens een reis in het buitenland.

Figuur 2: De grafiek Legionellosemeldingen Lopend jaar toont het voorlopig aantal meldingen van Legionellose per maand van eerste ziektedag.  Ter vergelijking zijn de aantallen van vorig jaar en het gemiddelde, minimum en maximum  aantal van de voorgaande 5-jaar (2012-2016) weergegeven.  Het gaat om in deze figuur om actuele, voorlopige gegevens: gegevens zijn nog niet compleet en de inhoudelijke controles zijn nog niet afgerond.  Daardoor kunnen er kleine verschillen zijn met de aantallen in andere rapportages. 

Het hoge aantal meldingen in juni 2016 hing was waarschijnlijk gerelateerd aan het extreem natte weer. Er waren geen aanwijzingen voor een gemeenschappelijke bron. 

Bron: www.bd.nl - RIVM

webdesign: Artis