Ulfima® systeem de perfecte oplossing voor Rabobank Leiden-Katwijk

Rabobank HG Ulfima
7 september, 2015

Rabobank Leiden-Katwijk heeft voor haar medewerkers een douchefaciliteit ingericht. Met name medewerkers die per (sport)fiets naar het werk komen maken gebruik van deze douche. Rabobank Leiden-Katwijk, als niet-prioritaire instelling, is niet verplicht om een risicoanalyse uit te voeren maar heeft wel zorgplicht voor de kwaliteit van het leidingwater. Eens per jaar laat Dhr. Kees Jonker van Rabobank Leiden-Katwijk daarom door adviesbureau Saferspaces uit Rotterdam een watermonster nemen. 

Besmetting

In juni 2013 werd een legionellabesmetting geconstateerd. Daarop heeft reinigingsbedrijf Purus uit Ouderkerk aan den IJssel een algehele reiniging van het leidingwatersysteem uitgevoerd. De twee daaropvolgende watermonsters gaven geen besmetting meer aan, maar bij de volgende bemonstering in juni 2014 was de legionellabesmetting teruggekeerd. Dhr. Jonker heeft hiervan de verplichte melding gemaakt bij het IL&T, de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Rabobank Leiden-Katwijk heeft in deze periode extra maatregelen getroffen o.a. het veilig stellen van de diversen tappunten  waarmee het  nooit  bedreiging heeft betekend voor de  gezondheid van de medewerkers. In eerste instantie is daarna getracht het terugkerende probleem, waarvan vermoed werd dat het een keerklepprobleem was, door een loodgietersbedrijf op te laten lossen. De bemonstering van oktober dat jaar gaf echter geen verbetering weer en omdat het probleem hardnekkig is wordt gekeken naar alternatieve technieken zoals een ultrafiltratiesysteem.

HG Ulfima

HG Ulfima was bij Dhr. Martijn van Amelsfort van Saferspaces in beeld gekomen tijdens de Aqua  Nederland 2014. “Saferspaces wil als onafhankelijke partij graag met A-merken werken en het vertrouwen hebben dat als er zich een probleem voordoet, het adequaat wordt opgepakt en opgelost. Dat goede gevoel en het vertrouwen in een prettige samenwerking hadden wij direct bij HG Ulfima. In een verkooptraject is alles leuk en is iedereen aardig maar bij HG Ulfima hadden we al snel het idee dat zij een project van A tot Z  onder hun hoede nemen. Door een goede projectbegeleiding vanuit de leverancier kunnen eventuele problemen vaak vooraf getackeld worden”. 

Op basis van de technische mogelijkheden, het compacte formaat en de capaciteit, sluit het HG Ulfima poortwachtersysteem, waardoor er geen legionellabesmetting het leidingwatersysteem binnen kan komen, exact aan bij de vraag van de adviseur en de opdrachtgever. Daarnaast is de complete installatie extra beveiligd door een continue online verbinding met HG Ulfima.

Op 14 februari 2015 heeft Purus allereerst het leidingwatersysteem opnieuw gereinigd en gedesinfecteerd waarna HG Ulfima haar speciaal voor dit doeleinde zeer compacte filtersysteem heeft geïnstalleerd. In het gebouw was geen plaats om een groot filtratiesysteem te plaatsen en het moest passen in een ruimte achter de meterkast. Het watermonster dat direct na de installatie is genomen was legionellavrij.  Ook de watermonsters die op 16 en 24 april – vóór en na het filteren –zijn genomen waren volledig legionellavrij.

Samenwerking

Dhr. Jonker kijkt terug op een goedlopend traject. Hij is volledig tevreden en heeft naar eigen zeggen geen omkijken naar het systeem. “Er was een prima samenwerking tussen alle vier betrokken partijen: Rabobank Leiden-Katwijk, Saferspaces, Purus en HG Ulfima. Er waren zeer korte communicatielijnen en op alle zich voordoende, onverwachte problemen is door alle partijen snel en goed gereageerd. Er is nu geen legionellabesmetting meer aangetroffen maar ik laat voor de zekerheid door Saferspaces over een half jaar en dan weer een half jaar later een meting doen. Vanaf dan, volgens voorschrift weer jaarlijks”. 

Hetzelfde wordt door Dhr. Martijn van Amelsfort van Saferspaces aangehaald. “Ons gaat het erom dat het leidingwatersysteem uiteindelijk absoluut legionella vrij is en blijft. Tijdens dit soort complexe trajecten en installaties, waarbij diverse disciplines op elkaar moeten aansluiten, heb je altijd wel een paar hick-ups. Die moet je gezamenlijk oppakken en oplossen. Dat is in dit geval door alle partijen gebeurd, met als gevolg dat het systeem nu schoon is”.

webdesign: Artis