Het groenste hotel van Nederland is een feit

Hotel Jakarta in Amsterdam

Multatuli omschreef Indonesië liefdevol als ‘de gordel van Smaragd’, refererend aan het wonderschone groene karakter van de eilandengroep. Is het toeval dat het groenste hotel van Nederland trots de naam ‘Hotel Jakarta’ draagt? Wie zal het zeggen. Op de kop van het Java-Eiland in Amsterdam is dit schitterende hotel verrezen, waarin het allermooiste design hand-in-hand gaat met de meest vooruitstrevende technologie inzake duurzaamheid. Een huzarenstuk, met een EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) van 0. Met het BREEAM ontwerpcertificaat ‘Excellent’ op zak wordt binnenkort de aanvraag voor het ‘Excellent’ uitvoeringscertificaat ingediend, de bekroning van vakmanschap in energie-efficiëntie.

Ulfima® Ultrafiltratie Systeem draagt bij aan een optimale energiezuinigheid

Via ULC Installatietechniek kwam HG Ulfima, fabrikant van micro bacteriële filtersystemen, in beeld bij het energiezuinige project ‘Hotel Jakarta’. De vraag van ULC aan HG Ulfima luidde: ‘Is het mogelijk om een Ultrafiltratie systeem voor het tapwaterdeel van het hotel in te zetten, op een energiezuinige manier?’ Het antwoord was ‘Ja’. Een gesprek met Pascal Lagrand, manager bij HG Ulfima. “Men wilde met onze techniek de retourtemperatuur van het tapwater aanpassen en het water microbacterieel filteren. Dat kan met ons systeem en inderdaad, op een energiezuinige en duurzame manier. Ons systeem maakt het opstoken van de boiler overbodig, dat spaart energie. De grote winst zit echter in het feit dat juist het water in de koudwaterleiding, normaliter gevoelig voor legionellabesmetting, gefilterd wordt”, aldus Lagrand.

Het lekkerste en schoonste water

Voor Lagrand is het project in Amsterdam een mooie showcase, waarmee hij kan aantonen dat besmetting met legionella tot het verleden behoort en er veel energie en mankracht bespaard kan worden. “We zorgen voor een beter beheersbare waterleiding, zonder toevoegingen aan het water. Schoon en veilig water is het resultaat.”

 

Bron: Vakblad Installatie & Bouw editie 4 2018.

Het volledige artikel is in onderstaande download te bekijken

Afbeeldingen

webdesign: Artis